Varför inte skydda sig?

Varför ska jag skydda mig? Jag har inget att dölja!

Är du helt säker på det?

Det finns väldigt många saker man i vissa fall skulle vilja hålla borta från andra (tänk på att det finns en risk att FRA läcker information, vilket skulle leda till att vem som helst skulle kunna se vad du gör och vilka du kommunicerar med). Även om du så inte själv har något att dölja, tycker verkligen alla andra som dig? Nästan alla människor mår bra av att ha ett privatliv, som är just privat.

Några exempel på vad du kanske inte vill berätta för alla andra:

 • Vilka vänner man har, och hur mycket man kontaktar dem
 • Politiska åsikter samt ideologi
 • Religiösa/ickereligiösa övertygelser
 • Sjukdomar och handikapp
 • Sexuella läggningar eller inriktningar
 • Intressen

FRA vill väl inte läsa mina kärleksbrev?

Nej, kanske inte. Men en dator som filtrerar mailen ser inte skillnad på ett kärleksbrev och ett ”terroristbrev”. Alla mail du skickar kommer att filtreras – och därmed läsas – om du inte krypterar dem. Dina personliga brev är inget undantag.

De svenska myndigheterna gör väl aldrig några fel?

Myndigheterna i Sverige har definitivt gjort saker som idag anses vara mycket tveksamt.

Ett urval:

 • Från 1934 till 1976 hade Sverige tvångssteriliseringslagar. Enligt en rapport som regeringen publicerade år 2000 så tvingades uppskattningsvis 21 000 personer till sterilisering, 6 000 blev påtryckta att sterilisera sig och ytterligare 4 000 steriliserades av okänd orsak. De som steriliserades var bland annat psykiskt sjuka samt människor som ansågs vara ”sinnesslöa”
 • 1973 avslöjade journalisterna Peter Bratt och Jan Guillou att en hemlig underrättelseorganisation vid namn Informationsbyrån under flera år hade spionerat på och kartlagt människors åsikter. De som blev registrerade av Informationsbyrån fick bland annat problem med att få jobb och bostad.

Lagen gäller inte för trafik som enbart går i Sverige

Ja, men det finns flera problem. Dels så är det omöjligt att i förhand veta var trafiken kommer ifrån, så all trafik måste gås igenom minst en gång, för att försöka ta reda på varifrån den kommer.

Dessutom går väldigt mycket av all kommunikation utanför Sverige någon gång. Internet (och till viss del även mobiltelefoni och fast telefoni) tar den väg som går snabbast, inte den väg som är geografiskt närmast. Ett mail från Norrland till Stockholm kan mycket väl gå via flera andra länder innan det slutligen landar i stockholm (och tvärtom). Dessutom befinner sig många tjänster utanför Sverige.

Exempelvis befinner sig MSN Live Messenger, Hotmail, Gmail, Youtube, MySpace, de flesta bloggar och många kundtjänster utanför Sverige.

Det är viktigt att fånga terrorister, därför bör FRA få full tillgång till mitt privatliv

Även om vi så skulle utgå från att det finns fullt med terrorister i Sverige (risken för terrorism är betydligt lägre idag än under exempelvis 70- och 80-talet), så kommer en terrorist självklart inte använda sig av vanligt mail för att kommunicera. Alla som har något allvarligt brottsligt att dölja (mord, terrorism, grov ekonomisk brottslighet m.m) använder redan kryptering för att skydda sig. De som inte använder kryptering är idag de som är oskyldiga – vilket är mycket olyckligt.

Det enda FRA kommer att kunna spionera på är laglydiga medborgare som inte använder sig av kryptering.

Kryptering går ändå att knäcka, så varför bry sig?

Svag kryptering går att knäcka, men inte stark. En modern symmetrisk kryptering på 256 bitar har 2^256 kombinationer. I genomsnitt så måste man gå igenom hälften av dessa (2^255) för att knäcka krypteringen. Det är ungefär 5,79 * 10^76 kombinationer, eller 60 tusen miljarders miljarders miljarders miljarders miljarders miljarders miljarders miljarders kombinationer. Enormt många.

Även om man så testade 1 miljard kombinationer per sekund hade det i genomsnitt tagit åtskilliga miljarder år att hitta rätt kombination (1,8 * 10^60 kombinationer).

Det är alltså praktiskt helt omöjligt att knäcka en bra kryptering om den inte har några säkerhetshål. Bra krypteringsprogram innehåller inga välkända säkerhetshål som FRA kan tänkas använda.

Använder du stark kryptering utan säkerhetshål är du fullständigt säker från FRAs översyn.

All text tillgänglig under GNU Free Documentation License 1.2

Annonser

6 Responses to Varför inte skydda sig?

 1. wertigon skriver:

  ”Använder du stark kryptering utan säkerhetshål är du fullständigt säker från FRAs översyn.”

  Inte riktigt, för om FRA får tag i nycklarna eller kör fula Man-In-The-Middle attacker så är det kört ändå. Men du är relativt säker från avlyssning.

 2. skyddadig skriver:

  Wertigon: Jag skulle vilja kalla MITM-attacker för säkerhetshål.

 3. Juristen skriver:

  Men frågan är om inte MITM-attacker är brottsliga. Att avlyssna är ju nu lagligt, men att förställa sig.. Tveksamt.

 4. skyddadig skriver:

  Juristen: svenska myndigheter har tidigare inte haft några problem att bryta mot lagen. Ta IB-affären som ett exempel. Man bör utgå från att när FRA väl har full tillgång, utan att vi medborgare (eller ens politiker!) får reda på vad de gör, så kommer FRA att använda alla möjliga metoder för att säkerhetsställa datainsamlingen.

 5. Wolfgang Lewitzki skriver:

  Ni kan lika gärna lägga ner den här sidan, eftersom ni är samma sorts filtrerare som de som har beordrat FRA lagen från USA. Sanningen är att det är USA som är de största terroristerna i vår värld med sina på falska premisser beordrade krig. Alla som har något kvar i hjärnan känner till läget i världen och vilka det är som ligger bakom allt elände. Men det gör inte ni som fortfarande tror på myten om terroristerna som anföll USA. Vaknar ni inte i tid så får ni skylla er själva den dagen ni själva sitter fast i ett av The New World Order:s koncentrationsläger.

  Lycka till!

 6. Mike skriver:

  Hej Wolfgang! Jag har några frågor som du kanske har insyn i och svar på. Jag skulle gärna korrespondera över mail. Om du har lust når du mig på kontaktamig@live.se

  M V H
  Mike

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: